buikje

De eerste zwangerschapssymptomen

De eerste symptomen van zwanger zijn

Ben ik zwanger? De eerste symptomen bij een zwangerschap kunnen heel uiteen lopen.

Iedere zwangerschap is een andere gewaarwording, toch zijn er ook veel zwangerschapssymptomen die overeenstemmen.

De symptomen zijn ook niet bij alle vrouwen aanwezig. De een heeft er meer last van de ander. Ook als je al een keer eerder zwanger bent geweest zal je sneller de eerste symptomen herkennen. Maar welke symptomen zijn er nu precies waar te nemen?

Vermoeidheid

Vermoeidheid en misselijkheid is dit een van de bekendste, eerste symptomen van een zwangerschap. Tijdens het eerste maanden van je zwangerschap gebeurt er veel. Dit vraagt energie van het lichaam en maakt je moe. De placenta groeit en bouwt en vraagt meer van het lichaam dan je gewend bent. Ook de hormonale huishouden en jouw eigen emotionele status zijn van invloed op de vermoeidheid. Neem deze extra tijd voor jezelf die je nodig hebt. Ga eens een avond eerder naar bed op plof lekker op de bank voor een middag dutje. Luister goed naar je lichaam!

Misselijkheid

Een van de wel bekendste symptomen is misselijkheid. Deze misselijkheid kan je reeds hebben in de eerste maanden van je zwangerschap. Voor deze misselijkheid zijn een aantal factoren verantwoordelijk. De oorzaak dat je jezelf misselijk voelt is een combinatie van hormonen, verhoogde stress en verbeterd reukvermogen. Ondanks dat je geneigd bent om maaltijden over te slaan is het best dit niet te doen, juist nu heb je alle voedingstoffen nodig. Een gezond dieet is belangrijk tijdens de hele zwangerschap maar vooral nu, de baby word immers in de eerste weke van de zwangerschap gevormd. Ben je erg misselijk, eet dan kleine beetjes en wat vaker, maar blijf wel gezond eten.

Vreemde dingen ruiken

Ineens ruik je vreemde dingen waar je voorheen geen erg in had. Dit is erg vervelend maar het hoort er allemaal bij. Ook kunnen er geurtjes zijn waar je totaal niet meer tegen kunt, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Stop eventueel een zakje met geurende kruiden of parfum in je zak. Let wel op met bepaalde tuinkruiden en parfums, want deze kunnen sap afgeven die niet zo aangenaam zijn, zowel voor je kleren als voor je gezondheid

Pijn in de borsten

Krijg je last van je borsten dan is het verstandig om te investeren in een goede bh. Ga hiervoor naar een speciaalzaak voor lingerie. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn de boosdoeners voor de pijnlijke en gevoelige borsten die je nu ervaart. Er word extra vet opgehoopt in je borsten, wat ook tot gevolg heeft dat je borsten groeien.

Vaak plassen

Vaak moeten plassen is een merkbaar symptoom als je weken zwanger bent. Ga niet minder drinken zodat je minder vaak hoeft te plassen want je baby heeft deze vloeistof nodig!

Het zwangerschapshormoon HCG verhoogt de bloedtoevoer naar de bekken en de nieren waardoor deze beter zullen werken. Door dit vervelende hormoon zal je vaker naar het toilet moeten. Vervelend maar het is niet anders. Wel is het verstandig cafeïne houdende dranken te mijden omdat deze de urineproductie bevorderen.

Kramp in de baarmoeder

Als je weet dat je zwanger bent en je voelt een kramp in de baarmoeder, dan kan dat heel beangstigend zijn. Maar ongerust is vaak nergens voor nodig. De baarmoeder begint zich langzaam klaar te maken voor het grote karwei wat hem te wachten staat. Ook de innesteling van de embryo kan een kram geven en zelfs soms wat bloedverlies. Maak je niet meteen ongerust, maar blijft de kramp aanhouden, bel dan gerust met je verloskundigen.